Nieuws
19 December 2023

Geneeskunde voor het Volk en Viva Salud eisen de onmiddellijke vrijlating van Dr. Ahmed Muhanna

19 December 2023

Belegering van het AWDA-ziekenhuis

Sinds 5 december is het AWDA-ziekenhuis omsingeld door Israëlische sluipschutters en tanks die rond het gebouw cirkelen. Niemand kon het gebouw in of uit, en een verpleger werd gedood door een sluipschutterschot. Ook een zwangere vrouw en haar schoonmoeder die het ziekenhuis wilden betreden om te bevallen, werden beschoten. De schoonmoeder werd gedood bij deze aanval. 

Arrestatie van Dr. Ahmed Muhanna 

Op zondag 17 december 2023 deden Israëlische soldaten een inval in het ziekenhuis. Tijdens de inval arresteerden ze 21 gezondheidswerkers waaronder ziekenhuisdirecteur dr. Ahmed Muhanna. Na een ondervraging van 3 uur in mensonterende omstandigheden werden ze allemaal vrijgelaten, behalve dr. Ahmed Muhanna. De verblijfplaats van dr. Muhanna is nog steeds onbekend. Dr. Ahmed Muhanna werd een internationaal erkende stem die de Israëlische aanvallen op het gezondheidssysteem in Gaza aan de kaak stelde. 

Oorlogsmisdaad/ oorlogsmisdaden

De doelbewuste aanval van Israël op de gezondheidszorg in Gaza is niet meer dan een flagrante oorlogsmisdaad. Na de arrestatie van de directeur van het Al Shifa-ziekenhuis, gaat Israël op hetzelfde elan door met een brute aanval op het Al Awda-ziekenhuis in het extreem gebombardeerde noordelijke deel van Gaza. Al wekenlang noemt de WHO de gezondheidssituatie in Gaza “catastrofaal”, “ongekend”, “op de rand van instorten” . Hoofd van de WHO Tedros Ghebreyesus vatte het samen en sprak over het “morele verval”.

We hebben jouw hulp nodig

Viva Salud staat achter AWDA en eist de onmiddellijke vrijlating van dr. Ahmed Muhanna en de bescherming van alle gezondheidswerkers in Gaza. Gezondheidswerkers zijn geen militair doelwit. Kom vrijdag 22 december om 18.00 uur naar het Centraal Station in Brussel voor de dagelijkse actie voor Palestina. 

Doe een gift aan AWDA

Delen op

Volg al het nieuws van Geneeskunde Voor Het Volk

Ontvang ons nieuws, schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Onze partners
©2022 Geneeskunde voor het volk - Alle rechten voorbehouden
Credits
We gebruiken cookies voor operationele doeleinden, statistische analyse en om uw ervaring te personaliseren.
Cookie instellingen