Nieuws
08 February 2024

Genocideproces, aanvallen op de Verenigde Naties: de Israëlische regering zakt steeds dieper weg in haar oorlogspolitiek

08 February 2024

Historische beslissing

Op 26 januari nam het Internationaal Gerechtshof een historische beslissing toen Zuid-Afrika de staat Israël bescjul. In afwachting van wat zeker een langdurig proces zal worden, legde het ook een reeks zogenaamde "preventieve" maatregelen op, waaronder het beëindigen van de blokkade van humanitaire hulp en van aanvallen op burgers. De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak van een "historische overwinning" en een "mijlpaal in de strijd voor gerechtigheid voor het Palestijnse volk".

Deze maatregelen omvatten geen zuiver staakt-het-vuren, maar zoals de Zuid-Afrikaanse minister stelt: "in de praktijk kunnen deze maatregelen alleen worden toegepast met een staakt-het-vuren". De aanmaningen zijn niet alleen gericht aan Israël, maar ook aan alle staten die de Israëlische regering op de een of andere manier steunen, inclusief Europese landen.  

De Israëlische regering reageert

In de dagen die volgden, reageerde de Israëlische regering met ongefundeerde beschuldigingen dat een handvol UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de aanvallen van 7 oktober. Dit agentschap werd opgericht om humanitaire hulp te bieden aan de miljoenen Palestijnse vluchtelingen in verschillende landen. Het voert missies uit op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en openbare diensten, met name in de Gazastrook. Vervolgens kondigden een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, aan dat ze hun financiering van UNRWA opschortten.  
 
Sindsdien hebben enkele Europese landen zoals Spanje, Ierland en België aangekondigd dat ze deze financiering zullen handhaven. Maar het is essentieel om druk te blijven uitoefenen op zowel nationaal als Europees niveau. Er is een initiatief opgezet om automatische e-mails te sturen naar Belgische ambtenaren om deze financiering te behouden.
 
Nog maar een paar dagen geleden werden de gebouwen van Enabel, het Belgische ontwikkelingsagentschap in Gaza, gebombardeerd door het Israëlische leger. Een gebouw dat door België wordt gebruikt om humanitaire hulp en toegang tot onderwijs in het gebied te ondersteunen en waarvan de locatie goed bekend is bij het Israëlische leger. Een gerichte aanval op een Belgisch gebouw! Tot nu toe is de Israëlische ambassadeur alleen "ontboden voor uitleg".  

Doe een gift aan AWDA

Geneeskunde voor het Volk werkt samen met het Al Awda ziekenhuis in Gaza. Naast het verlenen van buitengewone zorg hebben ze ook een sociale missie via een reeks projecten in de wijken. Vele gebouwen zijn verwoest door Israëlisch vuur; daarom lanceren we hun oproep om fondsen hier in België.

Er moet een einde komen aan de straffeloosheid van de Israëlische regering en België moet krachtige maatregelen nemen: een militair embargo, de uitwijzing van de Israëlische ambassadeur en economische sancties.  

Doe een gift aan AWDA

Delen op

Volg al het nieuws van Geneeskunde Voor Het Volk

Ontvang ons nieuws, schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Onze partners
©2022 Geneeskunde voor het volk - Alle rechten voorbehouden
Credits
We gebruiken cookies voor operationele doeleinden, statistische analyse en om uw ervaring te personaliseren.
Cookie instellingen