Nieuws
29 November 2023

Lezing van onze voorzitter Janneke Ronse voor de faculteit geneeskunde van de UGent

29 November 2023

Lezing van onze voorzitter Janneke Ronse voor de faculteit geneeskunde van de UGent

Vorige week organiseerden we een lezing over preventie voor de faculteit geneeskunde van de UGent. Maar liefst 420 geneeskundestudenten kwamen om onze voorzitter, Janneke Ronse, aan het woord te horen. Prof. Dr. Piet Hoebeke was van de partij om te modereren.

Janneke begon met het voorstellen van ons nieuwe project "De preventiecaravan", waarmee we in Zelzate en Molenbeek de straat in willen trekken om preventieve campagnes aan de man te brengen. Daarna had ze het over het huidige preventiebeleid in België, waar investeringen ontbreken. "In België zijn we erg goed in ziekten genezen, maar slecht in ziektes voorkomen" zei Janneke, en dat ons prestatiesysteem preventie niet bevordert.

Dan brachten we enkele voorbeelden van hoe het wel moet, zoals de Japanse preventiecentra (die het aantal covid slachtoffers tot een minimum konden beperken) of de Borgerhoutse Gezondheidskiosk.

Ten laatste ging het over de grote macht van bedrijven die onze gezondheid beïnvloeden, zoals de tabaksindustrie en de farmaindustrie, waar we met ons beperkt preventiebudget tegenop moeten boksen. 

Na een boeiende avond en ruimte voor vragen hoorden we van een geneeskundestudent. "Ik vind het enorm interessant hoe jullie je inzetten voor een gezonde maatschappij, ik wist niet dat tot de mogelijkheden hoorde."


Delen op

Volg al het nieuws van Geneeskunde Voor Het Volk

Ontvang ons nieuws, schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Onze partners
©2022 Geneeskunde voor het volk - Alle rechten voorbehouden
Credits
We gebruiken cookies voor operationele doeleinden, statistische analyse en om uw ervaring te personaliseren.
Cookie instellingen