Studie
03 May 2023

Werken in de schoonmaak maakt je ziek

03 May 2023

Werken in de schoonmaak maakt je ziek

Geneeskunde voor het Volk (GVHV) heeft een onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van spier- en skeletaandoeningen in de dienstencheque- en schoonmaaksector. Acht op de tien werknemers geven aan dat ze pijn hebben gehad in de afgelopen 7 dagen. Volgens de studie komen deze pijnen vooral door repetitieve bewegingen en het dragen en verplaatsen van zware lasten.

Volgens Dr. Elisa Munoz Gomez die de studie uitvoerde, is er dringend nood aan meer preventieve maatregelen in de sector. “Spier- en skeletaandoeningen bij werknemers in deze sectoren moeten erkend worden als beroepsziekte zodat er een automatische vergoeding voorzien is.” Dat vertelt de huisarts morgen op het symposium dat GVHV organiseert ter gelegenheid van de internationale dag voor veiligheid en gezondheid op het werk. 

Uit de studie blijkt dat de onderrug, de schouders en de polsen het meest worden getroffen door spier- en skeletaandoeningen. Dan komen de ellebogen en onderarmen. Elisa Munoz Gomez: "Het is triest dat er sinds het laatste IDEA-rapport niets is gedaan op het gebied van preventie in de dienstenchequesector." 

Zij vervolgt: "In onze studie leggen werknemers duidelijk een link tussen hun pijn en hun beroepsactiviteit. Voor 85% van onze ondervraagde patiënten is dit verband onmiskenbaar." Volgens de studie is 82% van de ondervraagde patiënten van mening dat de pijn rechtstreeks verband houdt met het uitvoeren van repetitieve bewegingen. Voor 56% komt de pijn in verschillende delen van het lichaam door het dragen, tillen of verplaatsen van zware lasten. Op de derde plaats, voor 43% van de ondervraagden, staan aandoeningen aan het bewegingsapparaat in verband met hoge werkdruk. 

Uit deze studie blijkt dat werknemers in de schoonmaak- en dienstenchequesector het risico lopen spier- en skeletaandoeningen te ontwikkelen. Dokter Elisa Munoz Gomez verwijst naar de laatste onderhandeling tussen vakbonden en bazen in de dienstenchequesector: "De cijfers zijn niet verrassend als je ziet dat 159 van de 175 gecontroleerde bedrijven in de dienstenchequesector niet in orde zijn met de regels inzake welzijn op het werk, met name wat betreft de risicoanalyse in verband met het hanteren van lasten en de organisatie van het gezondheidstoezicht. De vakbonden eisen al enkele weken dat de minister van Werk Dermagne optreedt en sancties oplegt aan bedrijven die de codex welzijn op het werk niet respecteren. Ik vind het ook belangrijk dat FEDRIS automatisch spier- en skeletaandoeningen bij werknemers in deze twee sectoren erkent. Dat kan er ook toe bijdragen dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen en zich verplicht zien preventieve maatregelen te nemen als ze geen gigantisch aantal zieken willen." 

Geneeskunde voor het Volk organiseert deze vrijdag voor het eerst een symposium over het verband tussen gezondheid en werk. 28 april is de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Dokter Elisa Munoz Gomez legt uit waarom werk belangrijk is voor Geneeskunde voor het Volk: "Werk is doorslaggevend voor onze gezondheid. We zien het, steeds meer mensen worden langdurig ziek (in België zijn we de half miljoen gepasseerd!) en mentale gezondheidsproblemen rijzen de pan uit. Steeds onzekerder werk, op elk moment moeten reageren op eisen van de klant en flexibilisering ... Het zijn allemaal oorzaken van deze enorme toename van langdurige ziekte. De oplossing zal niet gevonden worden in individuele maatregelen. We moeten de systemische oorzaken onderzoeken en ze resoluut veranderen." Het symposium wordt ingeleid door Prof. Joan Benach van de Pompeu Fabra-universiteit in Barcelona, hoofd van de Health Inequalities Research Group - Employment Conditions Network. 

Lees hier de studie.

Delen op

Volg al het nieuws van Geneeskunde Voor Het Volk

Ontvang ons nieuws, schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Onze partners
©2022 Geneeskunde voor het volk - Alle rechten voorbehouden
Credits
We gebruiken cookies voor operationele doeleinden, statistische analyse en om uw ervaring te personaliseren.
Cookie instellingen