Analyse
05 December 2023

Teva medicijnen: Waarom we beter voor alternatieven gaan

05 December 2023

Teva medicijnen: Waarom we beter voor alternatieven gaan

Overal ter wereld voelen gezondheidswerkers zich betrokken bij de oorlog in Palestina. Niet alleen vallen er duizenden slachtoffers onder de bombardementen, vooral vrouwen en kinderen. De hulpverleners ter plaatse moeten in extreme omstandigheden werken. De Wereldgezondheidsorganisatie telde eind november al 427 aanvallen op gezondheidsinfrastructuur of –werkers sinds 7 oktober, bijna gelijk verdeeld over Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Daarbij vielen 566 doden, waaronder patiënten en gezondheidswerkers (1).

Wat kunnen we nu hier doen bij ons?

De Palestijnse gezondheidsorganisatie AWDA beheert verschillende medische centra en ziekenhuizen in Gaza (2). Je kan hen steunen door een gift te doen via onze partner Viva Salud. Tijdens deze noodsituatie hebben ze nood aan medicijnen, voorraden en essentiële medische instrumenten en apparatuur (3).

We kunnen ook politieke druk uitoefenen door deel te nemen aan protestacties. Dat kan gaan om petities of straatprotesten maar sommigen roepen ook op om bepaalde producten of bedrijven te boycotten omdat ze nauwe banden hebben met de Israëlische bezetting. Specifiek voor de medische wereld is er een oproep die het farmaceutisch bedrijf Teva viseert.

Teva verkoopt in België voornamelijk generische geneesmiddelen en dus zijn er voor de overgrote meerderheid alternatieven beschikbaar. Artsen kunnen aan hun voorschrift toevoegen dat ze geen Teva willen voor hun patiënt. Apothekers kunnen stoppen met het aan te bieden aan patiënten en stoppen met het inkopen ervan. Patiënten kunnen zelf weigeren geneesmiddelen van Teva te kopen.

Teva Pharmaceuticals

Momenteel haalt Teva veel van zijn 15 miljard dollar omzet uit de verkoop van zijn geneesmiddelen (4). Vooral de verkoop in het buitenland is belangrijk voor hen (5). In het VK resulteert één op zes voorschriften in een geneesmiddel van Teva (6). Het is hierdoor één van de grootste bedrijven in Israël. Zo zorgt het bedrijf voor de economische onafhankelijkheid van de Israëlische staat. Via belastingen zorgen de geneesmiddelen van Teva er dan indirect voor dat het Israëlische leger wapens en munitie kan kopen om mensen te vermoorden. Meer dan een half miljard dollar heeft Teva zo al bijgedragen sinds 2005. Dat het bedrijf belangrijk is, blijkt o.a. uit een Israëlisch beleidsdocument waarin hooggeplaatste militaire leiders vermeld staan die ook werkzaam zijn bij Teva (7). Het bedrijf drukt bovendien ook openlijk haar steun uit voor de staat Israël in het conflict (8).

Waarom helpt een boycot van Teva?

Omdat Teva één van de grootste bedrijven in Israël is, betekent elke euro die we minder spenderen aan Teva geneesmiddelen, ook lagere inkomsten uit belastingen voor de Israëlische staat. Op hun beurt zorgt dit weer voor een kleiner militair budget voor het Israëlische leger dat de aanvallen op ziekenhuizen en de mensen in Palestina uitvoert.

Via een boycot van Teva tonen we onze afkeur voor de militaire acties van Israël. Het is ook een signaal naar de overheden bij ons dat het dringend tijd is om kant te kiezen. Verder is het een specifieke invalshoek vanuit gezondheidswerkers. De extreem moeilijke omstandigheden waarin de ziekenhuizen in deze Gaza-oorlog moeten opereren, is onaanvaardbaar. Met een boycot van Teva kunnen gezondheidswerkers in ons land hun solidariteit met de collega’s in Gaza tonen.

 

1. https://twitter.com/WHOoPt/status/1730153199556870629

2. Noodtoestand aan Gaza : Doe een gift aan AWDA | Geneeskunde voor het volk (geneeskunde-voor-het-volk.be)

3. Viva Salud | Samen strijden voor gezondheid

4. https://www.fiercepharma.com/pharma/half-year-later-tevas-pivot-growth-strategy-appears-be-bearing-fruit

5. Drugmaker Teva does not see big impact on business from Israel-Hamas war | Reuters

6. Boycott Teva #BoycottApartheid. Campagnevideo inminds. https://www.youtube.com/watch?v=jM2wPMrB9zQ 

7. Grand Strategy.pdf (neaman.org.il)

8. Standing with Israel: Teva Statement Regarding the Attacks on Israel and Israeli Civilians (tevapharm.com)


Delen op

Volg al het nieuws van Geneeskunde Voor Het Volk

Ontvang ons nieuws, schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Onze partners
©2022 Geneeskunde voor het volk - Alle rechten voorbehouden
Credits
We gebruiken cookies voor operationele doeleinden, statistische analyse en om uw ervaring te personaliseren.
Cookie instellingen