Studie
08 April 2024

Een uitbreiding van de erkenning van beroepsziekten is noodzakelijk

08 April 2024

Werk als een fundamentele determinant van gezondheid

Voor Geneeskunde voor het Volk beperkt gezondheid zich niet tot de vier muren van de dokterspraktijk. We houden graag rekening met het individu en de context waarin hij of zij leeft (huisvesting, werkomstandigheden, de buurt). In die zin is werk een fundamentele determinant van gezondheid. Daarom heeft Geneeskunde voor het Volk vanaf het begin veel aandacht besteed aan het verband tussen werk en gezondheid. 

De musculoskeletale aandoeningen in de schoonmaak- en dienstenchequesector

De afgelopen jaren hebben we ons beziggehouden met musculoskeletale aandoeningen, meer specifiek in de schoonmaak- en dienstenchequesector. Samen met burn-out en geestelijke gezondheidsproblemen zijn MSA's de 2 belangrijkste oorzaken van langdurige ziekte. Met meer dan 500.000 langdurig zieken in België zijn deze twee fenomenen geen toeval, maar hangen ze nauw samen met nieuwe arbeidsorganisaties, toenemende druk, onzekerheid over het werk, enzovoort. 

Een uitbreiding van de erkenning van beroepsziekten is noodzakelijk

Tegelijkertijd is de erkenning als beroepsziekte een hindernisparcours. Toch betekent erkenning van een ziekte als beroepsziekte dat werknemers een vergoeding kunnen krijgen en zich minder schuldig voelen over de oorsprong van hun ziekte. Een betere erkenning zou ook leiden tot een groter bewustzijn bij overheden en bedrijven, wat het begin zou zijn van preventieve maatregelen op de werkplek.

Ontdek onze formatie

Dit zijn de thema's die we willen behandelen in deze opleiding, die bedoeld is voor iedereen, zowel in de medische wereld als voor werknemers en hun organisaties. Als u geïnteresseerd bent in deze cursus, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.   

Ontdek onze formatie

Delen op

Volg al het nieuws van Geneeskunde voor het Volk

Ontvang ons nieuws, schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Onze partners
©2022 Geneeskunde voor het Volk - Alle rechten voorbehouden
Credits
We gebruiken cookies voor operationele doeleinden, statistische analyse en om uw ervaring te personaliseren.
Cookie instellingen