Studie
19 February 2024

Elk ongeval is één te veel!

19 February 2024

Geneeskunde voor het Volk lanceert een teller voor arbeidsongevallen @alarm_ongeval

Bij Geneeskunde voor het Volk zien we veel patiënten die letsels oplopen omwille van hun werk, dit is bijvoorbeeld het geval bij Paolo. Paolo is een metser die een val van 2 meter van een ladder maakte. Verschillende operaties aan zijn onderrug waren nodig. De pijn en bijwerkingen van de pijnstillers zijn psychisch zwaar om te dragen. Het idee om te snel weer aan het werk te gaan, de verplichting om te lang inactief thuis te blijven en zijn geschil met de verzekeringsmaatschappij eisten hun tol voor zijn geestelijk welzijn. Zijn ongeval vond eind 2021 plaats en hij is nog steeds arbeidsongeschikt. Of Louise, een verpleegster die een lelijke val maakte op een gladde vloer, een meniscusoperatie nodig had en geadviseerd werd om lichter werk te doen, terwijl dit op haar werk niet moeilijk beschikbaar is.  

Arbeidsongevallen zijn een hardnekkig fenomeen en blijven de oorzaak van blijvende letsels of zelfs overlijden. Toch is er te weinig aandacht voor dit fenomeen. Daarom lanceert GVHV een teller op X (het vroegere twitter). Want elk ongeval is één te veel. 

100 dodelijke arbeidsongevallen per jaar in België

Technologische ontwikkelingen en de modernisering van de arbeidswereld zijn er nooit in geslaagd om ongevallen en verwondingen op het werk uit te bannen. Het aantal ernstige en dodelijke ongevallen is de afgelopen 40 jaar zelfs gestagneerd. Elk jaar sterven er in België ongeveer 100 werknemers op het werk of op weg naar het werk en lopen er nog eens 15.000 blijvend letsel op (bron: FEDRIS: Arbeidsongevallen in de privé- en overheidssector 2022).   

De meeste kunnen worden vermeden

We kijken soms nogal fatalistisch naar dit soort ongevallen, maar als we de moeite nemen om de oorzaken van ongevallen te analyseren, zien we dat veel ongevallen vermijdbaar zijn.  Bepaalde ontwikkelingen in de arbeidswereld, zoals het toenemende gebruik van uitzendkrachten of het faciliteren van nachtwerk, zijn bevorderlijk voor het ontstaan van ongevallen op de werkplek. Hetzelfde geldt voor de hoge werkdruk en het nooit aflatende streven naar winst. 

Wanneer ongevallen meer globaal worden geanalyseerd, wordt het duidelijk dat een ongeval vaak veel meer is dan een simpele "menselijke fout".     

Focus op ongevallen beperken

Daarom willen we met GVHV beginnen met zichtbaarheid te geven aan dit fenomeen. We hebben besloten om een 'teller' op te zetten met alle dodelijke arbeidsongevallen op X (voorheen Twitter). Dit X-account zal ook worden gebruikt om alle relevante ongevallen op het werk te delen en door te geven. Het account moet ook iedereen in staat stellen om ons in te lichten over een ongeval op het werk.   

Over het algemeen zien we te veel onrechtvaardigheden voor werknemers als het gaat om ongevallen op het werk. We willen hen ondersteunen en aanmoedigen om zoveel mogelijk ongevallen te melden, en hen ook helpen om de compensatie te krijgen die ze verdienen.   

Het is duidelijk dat deze zichtbaarheid moet leiden tot een debat over de gezondheid en veiligheid van werknemers en over de controle op wat er in bedrijven gebeurt. Door een gebrek aan middelen is de arbeidsinspectie niet in staat om haar wettelijke taak uit te voeren en alle ernstige ongevallen te onderzoeken. Het is echter door deze inspectie dat wangedrag van werkgevers aan het licht kan worden gebracht. Daarom zijn wij bij Geneeskunde voor het Volk ook van mening dat het dringend nodig is om de personeelsbezetting van de inspectie welzijn op het werk uit te breiden, zodat ze deze fundamentele en preventieve taak kan uitvoeren.

Volg onze teller op X

Delen op

Volg al het nieuws van Geneeskunde voor het Volk

Ontvang ons nieuws, schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Onze partners
©2022 Geneeskunde voor het Volk - Alle rechten voorbehouden
Credits
We gebruiken cookies voor operationele doeleinden, statistische analyse en om uw ervaring te personaliseren.
Cookie instellingen