Recht op gezondheid

Visie

Onze gezondheid hangt af van de omstandigheden waarin we geboren worden, opgroeien en werken. Dat noemen we de “sociale determinanten van gezondheid”. Als we de gezondheid van mensen willen verbeteren, moeten we ons niet opsluiten in onze medische praktijk maar ook de deur uitgaan, om wat mensen ziek maakt te veranderen. Een poetsvrouw met chronische pijn aan de pols krijgt pijnstillers (Werken in de schoonmaak maakt je ziek – PVDA). Maar als ze dan opnieuw de hele dag met emmers moet sleuren en dweilen moet uitwringen, wat is er dan veranderd? 

Werkomstandigheden, ongezonde woningen, luchtvervuiling, … Een betere gezondheid is een kwestie van sociale rechtvaardigheid. Om iedereen een gezond leven te geven, moet de sociale ongelijkheid worden aangepakt. Gezondheid is dus een collectieve verantwoordelijkheid. In onze visietekst ontdek je hoe Geneeskunde voor het Volk gezondheidszorg koppelt aan de strijd voor sociale rechtvaardigheid. 

Download onze visietekst

Op internationaal niveau

Omdat de strijd voor het recht op gezondheid niet stopt aan de grens, steunen we de campagnes van de ngo Viva Salud. Die heeft partners in landen als de Filipijnen, de Democratische Republiek Congo of Palestina. Viva Salud steunt sociale bewegingen in hun strijd voor het recht op gezondheid. 

Geneeskunde voor het Volk is ook lid van de People’s Health Movement, een wereldwijde beweging voor het recht op gezondheid, actief in 70 landen. We werken samen om ervoor te zorgen dat gezond zijn overal in de wereld voor iedereen werkelijkheid wordt. 

Ontdek onze visietekst

Volg al het nieuws van Geneeskunde voor het Volk

Ontvang ons nieuws, schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Onze partners
©2022 Geneeskunde voor het Volk - Alle rechten voorbehouden
Credits
We gebruiken cookies voor operationele doeleinden, statistische analyse en om uw ervaring te personaliseren.
Cookie instellingen