Colloquium
Van 28 April 2023 - 08:00 naar 28 April 2023 - 15:00

Colloquium: Als je werk je ziek maakt

Van 28 April 2023 - 08:00 naar 28 April 2023 - 15:00

Colloquium : Als je werk je ziek maakt

Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor veiligheid en gezondheid op het werk hebben meer dan 200 mensen deelgenomen aan ons colloquium "als je werk je ziek maakt".

De dag werd ingeleid en afgesloten door professor Joan Benach van de Universiteit Pompeu Fabra van Barcelona. Joan is een belangrijke onderzoeker op het gebied van gezondheid op het werk en houdt zich bezig met het belang van werk als sociale determinant van gezondheid. 

Ter gelegenheid hiervan heeft Geneeskunde voor het Volk besloten niet alleen de onderzoeker aan het woord te laten, maar ook vakbondsleden en professionals uit de gezondheidszorg. Laurent Vogel van het Europees Vakbondsinstituut (ETUI) en Pauline Gerard van de Fédération des maisons médicales (FMM) verzorgden de inleiding van de dag. 

Daarna was het tijd voor alle deelnemers om aan de slag te gaan in de 4 themaworkshops die werden aangeboden: Burn-out en mentale stress, Musculoskeletale aandoeningen, onzekere arbeidsomstandigheden en blootstelling aan chemische stoffen. Allemaal zaken die de gezondheid van werknemers beïnvloeden. Elke workshop bestond uit een Franstalige sessie en een Nederlandstalige sessie.  

Workshop over musculoskeletale aandoeningen

De workshop over MSD's was gebaseerd op drie soorten getuigenissen:  

  •  Getuigenissen van de arbeidsinspectie en de manier waarop bedrijven voldoen (of niet) aan hun wettelijke verplichtingen om het risico op MSD's aan te pakken.   
  • Getuigenissen uit de vakbondswereld, in het bijzonder over de analyse van het probleem en de instrumenten die ontwikkeld zijn om MSD's in bedrijven aan te pakken.   
  • En de getuigenissen van werknemers op het terrein, met name over de moeilijkheden om werkgevers te dwingen rekening te houden met preventie en de moeilijkheden om hun ziekte als beroepsziekte te laten erkennen.  

Workshop over blootstelling aan chemische stoffen
 

De workshop over blootstelling aan schadelijke stoffen richtte zich zowel op oude risico's, zoals fijnstof voor werknemers op luchthavens, als op nieuwe risico's, zoals hormoonontregelaars. Naast wetenschappelijke input was er tijdens de workshops ook ruimte voor vakbondsleden om hun strijd op dit gebied te presenteren.  

Workshop over burn-out en mentale stress

In de workshop over stress en burn-out hoorden we verhalen uit de eerste hand. We bespraken de kwestie van langdurige ziekte en re-integratie op de werkplek, in het bijzonder door het woord te geven aan ziekenfondsen. We bespraken ook de resultaten van preventieprojecten in verschillende Belgische bedrijven.  

Workshop over onzekere arbeidsomstandigheden

Tot slot ging de laatste workshop over de impact van onzeker werk op de gezondheid. We gaven eerst het woord aan onderzoekers, zodat we de impact van onzeker werk op de gezondheid in België konden meten. Daarna gaven we het woord aan werknemers en vakbondsleden die actief zijn als bezorgers, om te begrijpen wat er in deze sectoren op het spel staat.

Conclusie

Vier verschillende onderwerpen, maar in alle workshops werd benadrukt dat de medische sector een belangrijke rol kan spelen in de preventie van gezondheidsproblemen op het werk en dat de sector zich bewust moet zijn van zijn belang voor werknemers die geconfronteerd worden met gezondheidsrisico's op het werk. De workshops benadrukten ook het belang van deze gezondheidskwesties op het werk als collectieve strijd, in het bijzonder vakbondsstrijd.

Als, zoals Joan Benach het samenvat, "sociale onrechtvaardigheden doodt mensen op grote schaal", laten we dan strijden tegen deze onrechtvaardigheden. De volgende stap: samen komen op 1 mei voor een nieuwe dag vol strijd. 

Verslagen van de workshops

Delen op

Volg al het nieuws van Geneeskunde Voor Het Volk

Ontvang ons nieuws, schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Onze partners
©2022 Geneeskunde voor het volk - Alle rechten voorbehouden
Credits
We gebruiken cookies voor operationele doeleinden, statistische analyse en om uw ervaring te personaliseren.
Cookie instellingen