Werk en gezondheid
Ons werk bepaalt in grote mate wie we zijn. Voel je je goed bij wat je elke dag doet, dan heeft dat een positieve impact. Maar in het kapitalisme leidt de constante honger naar winst tot meer concurrentie. Werknemers staan onder druk om almaar flexibeler te zijn. Het hectische werkritme, altijd dezelfde bewegingen, variabele uurroosters...dat maakt mensen ziek.
Onze studiedienst doet onderzoek naar het verband tussen werk en gezondheid. Daarmee versterken we de acties van vakbonden voor betere arbeidsvoorwaarden. Samen met de vakbonden zetten we druk op de regering, bijvoorbeeld om de pensioenleeftijd te verlagen naar 65 jaar. Mensen langer doen werken, doet het aantal langdurig zieken in ons land stijgen.
We pleiten ook voor een automatische erkenning van bepaalde beroepsziekten. Je geeft de beste jaren van je leven aan een bedrijf, het is niet normaal dat je het in slechte gezondheid moet verlaten. Dat willen we veranderen. Als je het bedrijf buitengaat, moet je net zo gezond zijn als toen je er voor het eerst binnenstapte. Werkgevers moeten daar verantwoordelijkheid in krijgen.
In ons werk als actiecentrum staan (on)gezonde werkomstandigheden centraal. Onze studiedienst volgt de actualiteit op de voet en doet onderzoek rond schadelijke stoffen, ongezonde praktijken op het werk, de erkenning van beroepsziekten, preventie van arbeidsongevallen, … Op basis van onze bevindingen zetten we acties en campagnes op om het evenwicht tussen werk en gezondheid dichterbij te brengen.
Ontdek het verslag van ons colloquium over het verband tussen werk en gezondheid