Wanneer werk ziek maakt. Hoe onze gezondheid beschermen?
Gezondheid op het werk: een basisrecht voor iedereen
In een samenleving waar werk steeds flexibeler en onzekerder wordt, komt de gezondheid van werknemers onder druk te staan. De almaar verslechterende arbeidsvoorwaarden zijn niet onvermijdelijk; ze zijn het gevolg van een politieke keuze. In plaats van het probleem te individualiseren, kunnen we een collectief antwoord formuleren om deze trend te keren.
Hoe garanderen we arbeidsvoorwaarden mét respect voor werknemers? Wat is de rol van elke speler - artsen, ziekenfondsen, onderzoekers, vakbonden en werknemers – in het samen uitwerken van oplossingen?
Gezondheid op het werk is een collectieve verantwoordelijkheid. De ziekenfondsen spelen een sleutelrol in de bescherming van werknemers; niet alleen als medische en sociale ondersteuning, maar ook als tegenwicht tegen een beleid dat het recht op gezondheid ondermijnt. De vakbonden van hun kant strijden voor de verankering van gezondheid op het werk in collectieve arbeidsovereenkomsten en voor de erkenning van beroepsziekten.
Artsen spelen ook een essentiële rol. Zij zien elke dag de impact van het werk op de gezondheid van hun patiënten. In plaats van zieke werknemers te straffen, verzetten zij zich tegen de logica die winst boven gezondheid stelt.
Nachtpremies afschaffen, jacht maken op langdurig zieken, werk flexibeler maken... De maatregelen van de Arizona-regering bedreigen de arbeidsomstandigheden en de rechten van werknemers. Gezondheid op het werk is, net als pensioenen en lonen, een sociale kwestie.
Meer dan een individuele kwestie, is gezondheid op het werk vooral een maatschappelijke keuze. Een basisrecht dat we kunnen versterken met concrete acties.